top of page
  • Writer's pictureRoberts Līcis

JAKAS! Kā ģērbties piedzīvojumam

Updated: Mar 8, 2021

Nepārzinot pieejamo tūrisma sporta jaku klāstu, liela daļa cilvēku primāri nopērk jaku pēc vizuālā izskata un sava maka biezuma (kas arī nav mazsvarīgs faktors jakas izvēlē). Te atradīsi vēl pāris nianses, pēc kurām varēsi izvēlēties sev piemērotāko jaku.


Svarīgākie kritēriji izvēloties jaku ir:

Klimats - kādos apstākļos jaku valkāsi visbiežāk?

Mērķis - jakas var būt mitruma, vēja izturīgas, siltinātas, elpojošas.

Aktivitāte - kādās aktivitātēs galvenokārt tu plāno jaku vilkt un nevilkt?


3 populārākie jaku veidi:


HARDSHELL mitruma izturīgās jakas

Tautā arī sauktas par plēves jakām - tās izcili spēj aizsargāt no mitruma un ierobežo gaisa caurlaidību. Hardshell jakas pārsvarā netiek siltinātas un tās ir paredzētas vilkt kopā ar džemperi, kas kalpo kā siltinājums. Hardshell jakas palīdz saglabāt ķermeņa siltumu, aizsargājot no vēja ietekmes dēļ sava blīvā materiāla.

Kam paredzēta: Pārgājieniem un citām zemas intensitātes aktivitātēm lietainos un vējainos apstākļos.


Kam nav paredzēta: Skriešanai un citām augstas intensitātes aktivitātēm, kurās cilvēks svīst, jo šīm jakām nav tik laba gaisa caurlaidības spēja. Jāizvairās ar šo jaku sēdēt pie ugunskura vai žāvēt lielā karstumā, jo tas sabojās membrānu un var izdedzināt caurumus.


Pievērs uzmanību: Iegādājoties jaku, skaties lai tā nāk no uzticama zīmola. Mitrumizturības rādītājam vajadzētu būt sākt ar 10 000 mm un elpot spējai sākot ar 17 000 gramiem. Laminētas jakas kalpos īsāku laiku, bet membrānas jakas, kā piemēram Gore-Tex, kalpos ilgāk. Vēl vērts pievērst uzmanību rāvējslēdzējiem padusēs, kurus var attaisīt, ja paliek par karstu, lielai kapucei, kas lietus laikā labi nosedz galvu.


Cena: Labas laminētās jakas maksās sākot ar 100 eiro. Labas membrānu jakas maksās sākot ar 200 eiro. Netiec apmuļķots ar mitruma izturīgām jakām zem 100 eiro. Visticamāk tās ir nekvalitatīvas un ātri zaudēs savu spēju aizturēt mitrumu.



SOFTSHELL jeb vēja necaurlaidīgās un elpojošās jakas

Mazāk populāras jakas. Plānas, ar ļoti labu elpošanas spēju. Atšķirībā no hardshell jakām ir veidotas no elastīga un blīva sintētiska materiāla. Citām jakām papildus var būt iestrādāta membrāna vēja aizturēšanai.

Kam paredzēta: Fiziski prasīgām un sviedrējošām aktivitātēm, kā pie. skriešana, aktīva iešana ar lielu mugursomu laika apstākļos bez nokrišņiem.


Kam nav paredzēta: Izteikti lietainiem apstākļiem, ziemai ar lieliem mīnusiem. Sēdēšanai pie ugunskura.


Pievērs uzmanību: lai jaka ir elastīga, tajā ir ērti kustēties, tai ir rāvējslēdzēji padusēs, kapuce, lai tā nosedz muguru, kad esi noliecies un zem jakas vari pavilkt biezu džemperi.


Cena: Sākot ar 100 eiro



SILTINĀTAS JAKAS

Šajā kategorijā tiek iekļautas slēpošanas jakas, mitruma izturīgas jakas ar oderi, plānas dūnu un sintētiskās jakas. Šo jaku galvenā funkcija ir uzturēt ķermeņa siltumu. Agrāk siltinātas slēpošanas jakas bija populārākais jaku veids, kuras izmantoja āra aktivitātēs. Mūsdienās, ņemot vērā pieejamo jaku klāstu, izdevīgāk un gudrāk ir pirkt atsevišķu hardshell vai softshell jaku, zem kuras pavilkt plānu dūnu vai sintētisko jaku. Ar šādu kombināciju Tu varēsi doties gan vasarā gan ziemā, tā būs lētāka, kompaktāka un vieglāka.

Paredzētas: vēsos laika apstākļos, kur nepieciešams papildus siltuma uzturēšanas slānis. Atkarībā no aktivitātes un jakas veida tās var izmantot vēsos un sausos vai mitros laika apstākļos.


Nav paredzētas: Siltos laika apstākļos, lietošanai pie ugunskura.


Pievērs uzmanību: Ja izvēlies mitruma izturīgu un siltinātu jaku, skaties lai odere ir izņemama. Vislabāk silto jaku ir kombinēt no hardshell vai softshell jakas un plānu dūnu vai sintētisko jaku. Sintētiskā siltinājuma jakas būs smagākas, bet tās sildīs arī kad būs mitras. Dūnu jakas būs vieglākas un siltākas, bet nesildīs, kad būs mitras.


Cena: Kvalitatīvas sintētiskā siltinājuma jakas maksā sākot ar 80 eiro. Dūnu jakas sākot no 120 eiro. Slēpošanas jakas sākot ar 150 eiro.



CITAS JAKAS

Popularitāti gūst arī impregnētas, blīvas brezenta jakas. Šīs jakas ir kompromiss starp elpošanas un mitrumizturības spējām. Lielākais ieguvums ir šo jaku izturība un kalpošanas laiks, kā arī iespēja to lietot ugunskura tuvumā. Šādas jakas parasti izmanto mednieki, armijā dienējošie, makšķernieki un cilvēki, kas nodarbojās ar bushcraft iemaņām. Populārākie Latvijā pieejamie zīmoli ir Fjallraven un Jack Wolfskin.


KOPŠANA

Bieži vien cilvēki sūdzas, ka viņu mitruma izturīgā jaka laiž cauri mitrumu. Bieži vien tas notiek tādēļ, ka jaka ir nolietojusies, netīra, nepariezi mazgāta vai žāvēta. Mitruma izturīgās jakas ir jāmazgā, lai tās saglabātu mitruma atgrūšanas spēju. Jakas jāmazgā ar speciāli tam paredzētiem mazgāšanas līdzekļiem un impregnēšanas līdzekli.

Tās nedrīkst žāvēt pie ugunskura vai uz karstiem radiatoriem.

bottom of page