top of page
  • Writer's pictureRoberts Licis

APAVI! Kā ģērbties piedzīvojumam

Updated: Mar 2, 2021

Savu īsto pārgājiena apavu izvēlēšanās ir laikietilpīgs process. Ja netiek ieguldīts pietiekoši daudz laika apavu izvēlē, tie var vairāk traucēt, nekā palīdzēt un izbojāt visu piedzīvojumu. Tev par laimi, esam tūrisma preču veikalos konsultējuši simtiem kāju, jauno apavu izvēlē.

Svarīgākais tev ir saprast, kur un kā tu vēlies doties pārgājienā. Vai tie būs mierīgi vienas dienas klejojumi tepat Latvijā, piedzīvojumu ceļojumi uz kalniem vai ekspedīcijas.


Trīs svarīgākie kritēriji apavu izvēlē ir:


Tips - no viegliem vasaras pārgājienu apaviem līdz smagiem kalnu zābakiem.


Sastāvdaļas - zoles veids, mitrumizturība, materiāli un citas svarīgas sastāvdaļas.


Komforts - vai tava pēda jūtās ērti apavos ne tikai piemērot, bet arī pēc tam.


PĀRGĀJIENA APAVU VEIDI


Zemie apavi

Paredzēti vienas dienas pastaigām pārsvarā siltos un sausos laika apstākļos. Šeit noder arī skriešanas apavi. Tipiski šie apavi būs vieglāki, un ne vienmēr tie būs mitruma izturīgi.


Pārgājienu apavi

piemērotākie Latvijas pārgājienu gājējam, jo ir stabili, ar agresīvu protektoru, mitruma izturīgi un valkājami lielākajā daļā Latvijas klimata, kā vasarā, tā ziemā.


Trekinga zābaki

Paredzēti vairāku dienu pārgājieniem un trekingam kalnos, kur ir nestabila virsma un jānes smagas mugursomas. Šie zābaki būs dārgāki, smagāki, bet ļoti izturīgi, stabili, mitruma izturīgi un ar cietu zoli.


SASTĀVDAĻAS


Materiāls

Visizplatītākie apavu materiāli ir āda, nubuks, sintētika vai kombinācija no dažādiem materiāliem. Apavi no ādas būs daudz izturīgāki, stabilāki un labi atgrūdīs mitrumu. Visbiežāk no ādas ražo trekinga zābakus. Tie būs arī dārgāki par citiem apaviem un tos būs laikietilpīgāk ienēsāt. Nubuka ādas zābaki būs vieglāki, elastīgāki un mazliet lētāki, bet tik un tā būs pietiekoši izturīgi un ilgi kalpojoši. Apavi no sintētiskajiem materiāliem būs vieglāki, ātrāk ievalkājami, lētāki bet ne tik ilgi kalpojoši, kā ādas apavi.



Mitrumizturība

Liela daļa pārgājiena apavu ir mitruma izturīgi, bet jāatceras, ka tie nebūs tik pat mitruma izturīgi kā gumijas zābaki. Šāda veida zābaki neelpos tik labi, kā apavi bez membrānas un vasarā šajos apavos var svīst kājas. Populārākais membrānas materiāls ir Gore-Tex un eVent. Ir arī citi materiāli, bet tie nebūs tik izturīgi un ilgi kalpojoši.


Zole

Mīkstas un plānas zoles paredzētas īsiem vienas dienas pārgājieniem. Apavi ar šādām zolēm būs vieglāki un mīkstāki, tajā pašā laikā zole ātrāk dils un ejot pa nelīdzenu cietu virsmu (grants, akmeņi), pēda sūrstēs. Cietas zoles paredzētas vairāku dienu pārgājieniem un trekingam kalnos, jo nodrošina labāku stabilitāti un kalpos ilgāk. Jāskatās, lai protektors būtu pietiekoši agresīvs un gumija lipīga. Viens no populārākajiem un labākajiem zoļu ražotājiem ir Vibram.


Komforts

Nepērc apavus bez piemērīšanas, katra ražotāja apavi atšķiras. Apavus mēri dienas otrā pusē. Tad kāja būs vairāk piepampusi un tu nenopirksi apavus, kuri ir par mazu. Pie mērīšanas ņem līdzi zeķes, kuras valkāsi apavos. Mēri abus apavus kopā, kārtīgi tos aizsien ciet. Piecelies kājās, jo pēda paslīdēs uz priekšu. Pārliecinies ka pēda neslīd uz priekšu/atpakaļ, pēdas priekšdaļa nekustās pa labi/kreisi un vai papēdis necilājās augšā/lejā. Tajā pašā laikā pārliecinies, ka pēda nav iespiesta, jo tas traucēs asinsritei un pēda vēsākos laika apstākļos sals. Pirkstiem vajadzētu būt brīva vieta un pirkstu priekšā vajadzētu būt 5-10 mm brīva vieta. Nekautrējies staigāt pa veikalu līdz saproti vai šie apavi ir domāti Tev.


Cena

Labi pārgājiena apavi maksās sākot no 120 eiro, līdz pat 200 eiro. Ja esi brīvdienu gājējs, pērc vienkāršākus un lētākus apavus. Savukārt ja plāno doties trekingā kalnos un nest smagu mugursomu, izdevīgāk būs veikt ilgtermiņa ieguldījumu un nopirkt dārgākus apavus.


Zīmoli

Pārbaudīti un par labiem atzīti zābaku zīmoli, kuri pieejami Latvijas veikalos ir Zamberlan, Mammut, Hanwag, Lasportiva, Lowa



Profesionāļu padomi

Ja meklē kārtīgu budžeta variantu, apavus vari meklēt būvmateriālu veikalos, humpalās un armijas rezervju veikalos.


Nēsā līdzi divus polietilēna maisiņus. Ja apavi būs slapji, novelc tos, uzvelc sausas zeķes, ieliec kājas polietilēna maisiņos un velc zābakus virsū. Kājas būs sausas un siltas.

Slapjos zābakos vari ievietot higiēniskās paketes. Tās uzsūks mitrumu un zābaki būs ātrāk sausi.







bottom of page