top of page
  • Writer's pictureRoberts Līcis

Kā ģērbties piedzīvojumam

Updated: Mar 2, 2021

Šis, iespējams, ir viens no biežākajiem jautājumiem, kar ko mēs saskaramies. Tādēļ mēs Tev šeit izskaidrosim pašus pamatus, kā būtu jāģērbjas, meklējot piedzīvojumu un dodoties dabā, lai Tev būtu silti, sausi un Tu neiztērētu čupu ar naudu par apģērbu, kas Tev nav nepieciešams!


Piebilde: Šī rakstu sērija ir paredzēta brīvdienu piedzīvojumu medniekiem, kuri nupat kā sākuši doties piedzīvojumu meklējumos. Šis raksts nav paredzēts profesionāļiem un tiem, kas nodarbojās ar specifisku piedzīvojumu sportu, kā piemēram alpīnismu, garo distanču skriešanu/iešanu, izturības sporta veidiem, kajakošanu, medniekiem, makšķerniekiem, karavīriem. Lai gan lielākajā daļā ģērbšanās princips ir ļoti līdzīgs.


Sāksim ar to, ka nav viena pareizā veida kā ģērbties, kādu zīmolu, audumus, piegriezumu izvēlēties. Katram pašam jāiegulda resursi un darbs, lai izzinātu to, kas vislabāk atbilst cilvēka vajadzībām, finansiālajām iespējām un protams izskatam! Mēs šo rakstu rakstam balstoties uz savas 15 gadu pieredzes piedzīvojumu sporta jomā, dodoties ekspedīcijās kalnos, piedzīvojumu ceļojumos, laivu braucienos, piedzīvojumu sacensībās, piedaloties militārās mācībās. Esam arī krietnu laiku strādājuši tūrisma preču veikalos, konsultējot cilvēkus par ekipējumu un paši uz savas ādas un sava maciņa testējot, kas strādā un kas ir izsviesta nauda.



Tavu apģērba izvēli vadīs 5 galvenie jautājumi:


Kādi ārā ir laika apstākļi?

Ārā ir auksts vai karsts, līst lietus vai spīd intensīva saule, ir vējains? Laika apstākļi diktēs kādās kombinācijās Tu vilksi apģērbu. Nav nepiemērotu laika apstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs.


Kādas, cik intensīvas un cik ilgi notiks plānotās aktivitātes?

Plānojot, tev jāpadomā vai tas būs pārgājiens pa pastaigu takām lēnā tempā, vai laušanās cauri brikšņu mežam. Vai līdz finišam visu laiku aktīvi kustēsieties, vai arī būs miera periodi - - pusdienas. Cik ilgi plāno doties? Tās būs pāris stundas, kuru laikā ir ok ja mazliet nosalt vai arī tās būs 2 dienas, kuru laikā laika apstākļi un aktivitātes var ļoti variēt.


Vai es daudz svīstu, man visu laiku ir karsti/auksti?

Ir cilvēki, kuri intensīvi svīst pat pie mazākajām aktivitātēm. Šiem cilvēkiem īpaši svarīgi ir domāt par elpojošu apģērbu. Cilvēki, kuriem ir auksti, der padomāt par biezāku, siltinātu apģērbu un ņemt līdzi papildus apģērba slāni. Īpaši parūpēties par siltiem apaviem.


Kāds apģērbs man ir pieejams?

Vai es varu nepieciešamo apģērbu sakomplektēt no jau esošā, vai varu aizņemties? Bieži vien lielāko daļu aktivitāšu mēs varam veikt ar esošo apģērbu - gumijniekiem un vilnas zeķēm, sporta biksēm, hūdija, un pufīgas jakas. Galvenais nav ekipējums, galvenais ir gribasspēks!


Cik daudz es vēlos ieguldīt apģērbā?

Iepērkoties, svarīgākais ir iegādāties vēlamo preci pa viszemāko cenu. Personīgi es ieteiktu primāri iegādāties kvalitatīvu termoveļu, tad labus apavus, mitruma izturīgu jaku, un tad visu pārējo.



Kad uz šiem jautājumiem ir atbildēts, tad ir laiks ģērbties.

Vispopulārāk un ērtāk ir ģērbties slāņos, lai tu varētu brīvi uzvilkt vai noģērbt kādu apģērba gabalu, atkarībā no nepieciešamības. Piemēram vienas biezas pufīgas jakas vietā labāk velc plānāku jaku un džemperi.


Kur meklēt apģērbu:


šobrīd, pēc cilvēku pieprasījuma ir saradušies daudz veikalu, kuros var iegādāties tūrisma preces un apģērbu. Bet ja nevēlies lieki tērēt naudu, bieži vien labu lietotu ekipējumu var iegādāties second hand veikalos un Facebook tūrisma ekipējuma grupās.


Tūrisma preču veikali:


Militāro preču veikali:


Citi:


bottom of page